Web Analytics Made Easy - Statcounter

ماه رمضان زمان مغتنمی برای همراه کردن مخاطب با تلویزیون است که با ساخت سریال‌های ضعیف و نادیده گرفتن نیاز وی این فرصت طلایی از دست می‌رود.

به گزارش گروه فرهنگ و هنر قدس آنلاین، ماه رمضان از معدود فرصت‌های طلایی تلویزیون برای پخش سریال‌های مناسبتی است که اگر بخت با آنها یار باشد، می‌توانند سال‌ها و دهه‌ها در اذهان مردم باقی بمانند و همیشه از آنها یاد شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

امسال هم تلویزیون به رسم هرسال با چند مجموعه داستانی به استقبال ماه رمضان رفته است؛ «احضار»، «بچه‌مهندس ۴»، «یاور» و «رعد و برق» مجموعه‌هایی است که این شب‌ها پس از افطار میهمان خانه‌های مردم می‌شود که البته در همین ابتدای راه «رعد و برق» به دلایلی از گردونه پخش خارج شد، این در حالی است که تلویزیون علاوه بر پخش این سه سریال جدید دست به دامان آرشیو و سریال‌های قدیمی نیز شده است، همان سال‌هایی که رضا عطاران با ساخت سریال‌های پرطرفدارش پای ثابت شب‌های ماه رمضان بود. گرچه هنوز برای قضاوت زود است اما به نظر می‌رسد مجموعه‌های خاطره انگیز و موفقی همچون «ترش و شیرین» و «متهم گریخت» رقیب سرسختی برای سریال‌های جدید هستند و پخش دوباره آنها حواس مردم را به خود جلب کرده است.

تلویزیون از فضای فکری جامعه دور شده است

جبارآذین منتقد سینما، مشکل اساسی تلویزیون را دور شدن از فضای فکری جامعه می‌داند و می‌گوید: با توجه به شرایط روز جامعه و دغدغه‌های مردم، تولید آثار فرهنگی شادی بخش باید در دستور کار تمام دستگاه‌های فرهنگی ـ هنری کشور قرار گیرد، اما مدت زمان طولانی است که تلویزیون در این زمینه بسیار کم کار شده است.

به گفته این منتقد، با دور شدن بخشی از هنرمندان درجه یک از تلویزیون و فاصله گرفتن از ساخت سریال‌هایی با مضمون زندگی روزمره و عدم توجه به سلیقه مردم، برنامه‌هایی تولید می‌شود که سطحی نگری به مسائل اجتماعی و کپی برداری از سریال‌های ماهواره‌ای و آثار موفق قدیمی تلویزیون در آنها برجسته شده و از این رو به دلیل اینکه مخاطب دغدغه‌هایش را در این سریال‌ها پیدا نمی‌کند و نمی‌تواند با شخصیت‌ها و موضوعات آن ارتباط فعال برقرار کند طبعاً استقبال خوبی هم از این آثار صورت نمی‌گیرد.

تولیدات امسال چنگی به دل نمی‌زند

آذین تاکید می‌کند: به همین دلیل است که تولیدات مناسبتی چندان با مناسبت مورد نظر همخوانی ندارند و مخاطب با آن ارتباط برقرار نمی‌کند و می‌بینیم که سریال‌های قدیمی که در حال بازپخش است، از اقبال بیشتری برخوردار است و با توجه به اینکه تولیدات امسال چنگی به دل نمی‌زند اما سریال‌های قدیمی همچنان مخاطب دارند.

وی در ادامه در نقد سریال‌های در حال پخش می‌گوید: علیرضا افخمی در تولید مجموعه‌های تلویزیونی، پیوسته کوشیده به رسالت هنرمندانه‌اش متعهد باشد. او بار دیگر با یک سریال ماورایی در گونه وحشت و مضمون معنوی، درماه رمضان به میان مخاطبان سیما آمده تا داستانی سرگرم کننده را با پرداختی نسبتاً مناسب و ساختار هنری خوش روایت کند که به نظرم در کل به توفیق رسیده است. 

وی عنوان می‌کند: با اینکه مضمون و محتوای «احضار» از زاویای مختلفی قابل تحلیل است و موافقان و مخالفان می‌توانند آن را تایید یا تکذیب کنند، اما این نکته چیزی از ساخت و پرداخت مخاطب پسند بودن سریال نمی‌کاهد.

به گفته این منتقد، سریال «بچه مهندس» در فصل جدید فراز و فرودهای تازه ای از زندگی «جواد» را به تصویر کشیده و به جز کوشش برای همراه کردن مخاطب با ماجراهای کمرنگ و گاه پررنگ زندگی جواد، حرف تازه‌ای برای گفتن ندارد. رخدادهای این سریال می‌توانست بدون درازگویی زاید در قصه و ساختار در همان فصل نخست به صورت جذاب و موجزی بازگو و تمام شود، اما ظاهراً درآمد «پایتختی»ها و عوامل «ن.خ» به مذاق آنها نیز خوش آمده است!

آذین با اشاره به مجموعه تلویزیونی «یاور» می‌گوید: نوشته سعید مطلبی و ساخته سعید سلطانی در همان حال وهوای فرهنگ آشنای ملی و مردمی با انسان‌هایی از جنس واقعیت و زندگی، از اخلاقیات، مردانگی و جوانمردی در بطن داستانی جذاب و چیدمان شده بر بستر مبارزات همیشگی خیر و شر سخن می‌گوید. نام اصغر نعیمی، کارگردان مستعد سینما و تلویزیون در کنار نام سعید سلطانی به عنوان کارگردان، اقدامی مبتکرانه در حیطه مشترک سازی سریال‌های تلویزیونی است.

وی در پایان گفته‌های خود، سریال‌های رمضانی امسال را با توجه به مضامین و ساختارهنری آنها به ترتیب «یاور»، «احضار» و «بچه مهندس» در رده های خوب، متوسط و بد قرار ارزیابی می کند.

اصرار بر شکستن الگوهای موفق گذشته

در ادامه حسین سلطان محمدی، منتقد تلویزیون با انتقاد از ساختار ضعیف سریال‌های ماه رمضانی، کلیت این وضعیت را متوجه کسانی می‌داند که مسئولیت فیلم و سریال‌های تلویزیون را برعهده دارند و می‌گوید: در این حوزه یک نارسایی جدی در شناخت علایق مخاطبان مشاهده می‌شود، البته آنها به زعم خودشان فیگورهای پست مدرنیسم گرفته‌اند و می‌خواهند قالب‌های گذشته را بشکنند، در حالی که قالب‌های گذشته همچنان با ذات مردم هماهنگ است، اما اصرار بر این که خط فرضی را بشکنند، طی این سال‌ها شکست خورده است.

وی می افزاید: از سویی دیگر طی چند سال اخیر مدیرانی که در حال شکل دهی و مدیریت این وضعیت بوده‌اند، مسائل بنیانی را فراموش کرده‌اند و به همین دلیل است که مردم اقبال بیشتری به سریال‌های تکراری و آثار قدیمی مهران مدیری و رضا عطاران نشان می‌دهند و متاسفانه سریال‌های جدید مقبولیت چندانی در میان مردم ندارند.

جای خالی سریال‌های طنز در تولیدات امسال

به گفته سطان محمدی، در این مقطع که مردم مجبورند به دلیل کرونا بیشتر در خانه باشند و محفل و تفریحی در خارج از منزل ندارند، پخش سریال‌های قدیمی کمک کرده که مردم بیشتر پای تلویزیون باشند و این نشان می‌دهد آنها به سریال‌های طنز نیاز دارند و باید در بین تولیدات مناسبتی این ژانر هم گنجانده می‌شد.

وی با اشاره به سریال‌های در حال پخش در شب‌های رمضان می‌گوید: سریال «احضار» تا حدودی به سینمای وحشت نزدیک شده، اما جالب است که درست در میانه پخش سریال و آغاز یک سکانس محدودیت سنی اعلام می‌کنند که این صحنه مناسب بچه‌ها نیست. در این لحظه مخاطب چه کاری از دستش برمی‌آید که جلوی تماشای آن صحنه را بگیرد؟ نوسان شرط سنی در سکانس‌های مختلف نکته جالبی است که مشخص نیست از کجا آمده و به نظرم یک جور ساختارشکنی و اصرار بر آزمودن ایده‌های جدید است که البته جواب هم نداده است.

سلطان محمدی تاکید می‌کند: از طرفی دیگر اصرار بر پخش «بچه مهندس» در ماه رمضان بی‌معنی بود، اما ظاهراً ساخت سریال‌های چندگانه مرسوم شده، در حالی که چرا باید این سریال مانند «پایتخت» و «نون و خ» ادامه پیدا کند؟ انتقاداتی هم نسبت به شروع نامناسب داستان در سریال «یاور»، نوع گریم‌ها و تکراری بودن مضمون قابل بررسی است.

لزوم شناخت مخاطب و توجه به چرایی توفیقات گذشته تلویزیون

وی در پایان گفته‌های خود خاطرنشان می‌کند: از بخت خوش تلویزیون، مسابقات لیگ قهرمانان آسیا باعث شده مردم سرگرم شوند، در حالی در زندگی روزمره کمتر صحبتی از سریال‌های ماه رمضان شنیده می‌شود. به نظرم مجموع این سه سریال جواب نداده و تا اینجای کارتجربه خوبی نبوده است و مردم در این روزهای رانده شده از کرونا و محبوس در منزل پاسخ خوبی از تلویزیون نگرفته‌اند، گرچه مدیران گمان می‌کنند تجربه‌های خوبی رقم زده‌اند، در حالی که ضرورت و لزوم شناخت بیشتر مخاطبان و مطالعه در توفیقات گذشته تلویزیون بسیار احساس می‌شود.

انتهای پیام/

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: سریال های مناسبتی سریال های ماه رمضان رضا عطاران جبار آذین سریال های قدیمی ساخت سریال تولیدات امسال بچه مهندس ماه رمضان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۶۷۰۶۰۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دست پر تلویزیون برای بهار و تابستان پیش رو / سریال‌های جدید آنتن را پررونق می‌کنند؟

به گزارش قدس آنلاین، پخش سریال‌های جدید تلویزیون با «آقای قاضی، شعبه ۱۲۱» از امشب کلید می‌خورد. این مجموعه که توسط کارگردان جوانی به نام «سجاد مهرگان» ساخته شده، با نقش‌آفرینی تماشایی «بهزاد خلج» در نقش آقای قاضی، بازخوردهای خوبی در فصل اول داشت و پس از تأخیری طولانی برای ساخت فصل دوم، از امشب به آنتن شبکه دو می‌رسد و پخش آن به صورت هفتگی و پنجشنبه‌ها و جمعه‌ها خواهد بود.
در این فصل، آقای قاضی به پرونده‌هایی پیچیده‌تر با موضوعاتی مختلف خواهد پرداخت و وارد شعبه جدید ۱۲۱ می‌شود که با داستان‌هایی متفاوت به جنبه‌های دیگری از آموزه‌های حقوقی می‌پردازد.
با پایان فصل پنجم سریال تماشایی «نون خ»، یک درام معمایی امنیتی جایگزین این مجموعه کمدی در شبکه یک می‌شود. سریال «رخنه» تولید جدید مرکز سیمافیلم با محوریت هوافضا و با هدف نمایش توان علمی و دفاعی کشور، از شنبه شب هفته آینده راهی آنتن می‌شود. قصه این سریال ۳۰قسمتی درباره گروهی از دانشمندان کشورمان است که روی موشک‌های ماهواره‌بر و فضایی تحقیق می‌کنند و در این مسیر با تهدیدات و خطراتی از سوی بیگانگان مواجه می‌شوند. کارگردانی این مجموعه را علی غفاری و حمیدرضا لوافی بر عهده دارند. علی غفاری پیش از این «بچه مهندس» را ساخته بود و علاقه‌مندان به این سریال احتمالاً فضایی مشابه همان مجموعه را در «رخنه» تجربه خواهند کرد.

 یک کمدی در انتظار مخاطبان شبکه ۳
در میان سه شبکه اصلی که بار تولید سریال‌های تلویزیون را به دوش می‌کشند، شبکه سه همچنان مشغول پخش «هفت سراژدها» است که با استقبال خوبی از سوی مخاطبان همراه نشد. این درام امنیتی پلیسی که ابوالقاسم طالبی، کارگردان فیلم «قلاده‌های طلا» سال‌ها درگیر ساخت آن بود، به عنوان سریال نوروزی امسال به آنتن رسید اما نتیجه آن چندان مطلوب ذائقه مخاطبان نبود و آمار مخاطبانش ۲۲درصد اعلام شد. پس از این سریال که به نظر می‌رسد پخش آن تا اواخر اردیبهشت ادامه یابد، یک مجموعه کمدی، اوقات فراغت شب‌های ماه پایانی بهار را برای مخاطبان شبکه سه پر می‌کند. 
سریالی که قرار بود در فهرست نوروزی این شبکه قرار گیرد، پس از سریال روی آنتن این شب‌ها، پخش می‌شود. «بدل» به کارگردانی علی مشهدی که در مراحل پایانی تدوین و صداگذاری است، جایگزین «هفت سر اژدها» خواهد بود. مسعودی که پیش از این سریال «نوروز رنگی» را برای شبکه پنج در نوروز سه سال پیش ساخته بود، قصه طنز دیگری را با بازیگران کمدی شناخته شده، در کنار چند بازیگر جدید دیگر روانه آنتن خواهد کرد. 

روی دور قصه‌های پلیسی
با قطعی شدن سریال‌های جایگزین مجموعه‌های نوروزی سه شبکه اصلی تلویزیون، چند سریال دیگر هم در حال تولید قرار دارند و یا مراحل نهایی را برای پخش طی می‌کنند. جواد افشار که با ساخت «گاندو» ید طولایی در تولید آثار معمایی و پلیسی پیدا کرده، «ناریا» را در دست ساخت دارد که عاشقانه‌ای با تم پلیسی است. قصه این سریال در ایران و خارج از کشور می‌گذرد و درباره یک دختر نخبه و دانشمند ایرانی است که در اوج شکوفایی علمی‌اش به‌دنبال اختراعی جدید می‌رود. در این میان، گروهی از تبهکاران و گانگسترهای داخلی و خارجی وارد ماجرا می‌شوند، اما قصه از آنجا جذاب می‌شود که در این مسیر، یکی از تبهکاران عاشق این دختر می‌شود.
احمد معظمی هم پس از «خانه امن» سراغ قصه پلیسی دیگری به نام «هشت پا» رفته است که این روزها در سکوت خبری، فیلم‌برداری می‌شود و احتمالاً در جدول پخش سریال‌های تابستانی تلویزیون قرار خواهد گرفت.

 بزم تابستانی جعبه جادو
از آنجا که موضوعات روز، جزو اولویت‌های مدیران تلویزیون برای سریال‌سازی قرار دارد، سریال «رویان» به کارگردانی داوود بیدل هم در دست ساخت است که با محوریت پژوهشگاه رویان به دستاوردهای علمی در این پژوهشگاه می‌پردازد. 
سروش محمدزاده هم تصویربرداری «غریبه» را با بازی پژمان بازغی و حمید گودرزی در ترکیه پیش می‌برد. داستان این سریال درباره یک جوان نخبه داروسازی است که در آستانه ازدواج، براساس شواهدی احساس می‌کند همسر مرحومش که سه سال پیش در دریا غرق شده، زنده است. مصطفی در جست‌وجوی این راز با داستان‌های عجیبی مواجه می‌شود.
با پایان فیلم‌برداری سریال «مهیار عیار» که مجموعه‌ای تاریخی درباره دوران صفویه است و کارگردانی آن را سیدجمال سیدحاتمی برعهده دارد، به نظر می‌رسد این مجموعه تاریخی ۳۰قسمتی جزو آثار در اولویت پخش شبکه دو باشد. این سریال هم قرار بود در فهرست نوروزی این شبکه جا بگیرد
 اما این اتفاق نیفتاد. 
در میان سریال‌های جدید تلویزیون که سهم کمدی‌ها نسبتاً کم است، فصل دوم مجموعه طنز ۹۰ شبی «چرخ‌ گردون» به کارگردانی جواد مزدآبادی با نقش‌آفرینی حمید لولایی در دست تولید قرار داد.
سریال‌های دیگری همچون «مادر سوجان» که قصه چند نسل را در خطه گیلان در ۶۰ قسمت روایت می‌کند، سریال «طوبی» که سعید سلطانی، کارگردان «ستایش» آن را در شهرک غزالی جلو دوربین برده و مضمون آن با پیاده‌روی اربعین پیوند می‌خورد، «فراری» که در دو فصل ساخته شده و کارگردان جوان آن «امیر داسارگر» از فیلمسازان جشنواره عمار، نگاهی آزاد به زندگی یکی از شهدای مدافع حرم دارد یا «جان برادر» با موضوع شکل‌گیری گردان زرهی ۷۷ خراسان که قصه آن را پرویز شیخ‌طادی با بازی آرش مجیدی جلو دوربین برده است، از سریال‌های تابستان امسال تلویزیون خواهند بود.

زهره کهندل

دیگر خبرها

  • دست پر تلویزیون برای بهار و تابستان پیش رو / سریال‌های جدید آنتن را پررونق می‌کنند؟
  • سریال‌های جدید آنتن را پررونق می‌کنند؟
  • عکس| خانم بازیگرِ تلویزیون، برای همیشه ایران را ترک کرد
  • ماجرای «بدل» رضا عطاران در تلویزیون
  • ماجرای «بدل» رضا عطاران در تلویزیون چیست؟
  • ماجرای «بدل» رضا عطاران در تلویزیون چیست؟
  • سرو شراب با بطری در سریال پرحاشیه تلویزیون!
  • ببینید | سکانس جنجالی سرو مشروبات الکی در سریال خبرساز تلویزیون!
  • وضعیت زندگی مردم بعد از شکستن سد کنیا را ببینید | آمار قربانیان به ۱۲۰ نفر رسید
  • بدهکاری سینما و تلویزیون به روز معلم